Acarul Păun şi acalmia…

Posted on 23/01/2014

0


Acarul Păun este o expresie (clișeu) care desemnează „țap ispășitor”.

Expresia își are originea într-un personaj real, acarul (muncitor feroviar) Ion Păun, care a fost considerat singurul vinovat pentru o ciocnire între două trenuri, pe linia Ploiești – Buzău. În accidentul petrecut la 4 iulie 1923 în gara Vintileanca (azi Săhăteni) din județul Buzău, trenul accelerat 701 București – Chișinău s-a ciocnit de un tren marfar staționat. Ancheta care a urmat a stabilit că din accident au rezultat 66 de morți și 105 răniți și că numeroși călători au murit deoarece călătoreau pe acoperișuri, scări și tampoane. Adevărații vinovați, persoane importante în epocă, au fost scoși basma curată, iar de atunci „acarul Păun” indică persoana asupra căreia se aruncă greșelile altora. Presa vremii a declanșat o adevărată campanie în jurul acestui caz, iar ținta lor a vizat demiterea ministrului Traian Moșoiu și a întregului guvern.

Primele cercetări ale autorităților au stabilit vina personalului din stația CFR Vitileanca. Șeful gării lipsea de la serviciu în momentul accidentului. Era pasager chiar în trenul accelerat și, fiindcă a fost grav rănit, i s-a trecut cu vederea vina. Așa că nu mai ramânea decât un singur țap ispășitor, celălalt angajat, acarul Ion Păun, omul care schimba macazul. Păun a făcut pușcărie. A primit până la urmă despăgubiri, dar după moarte. (sursă: Wikipedia)

cubul-rubik-in-politica-romaneasca

DILETANTÍSM s. n. Faptul de a se ocupa ca diletant de o ramură a artei, a științei sau a tehnicii. ♦ (Peior.) Lipsă de pregătire temeinică, de seriozitate sau de însușiri necesare, dovedite de cineva în propriul domeniu de activitate. – Din fr. dilettantisme.
Sursă: DEX online

in-cautarea-unei-idei

SINECÚRĂ, sinecuri, s. f. Slujbă, funcție bine retribuită, care cere muncă minimă sau nu cere nici o muncă. – Din fr. sinécure.
Sursă: DEX online

Intimitatea a murit...

ANODÍN, -Ă, anodini, -e, adj. Fără importanță sau valoare; fără urmări. – Din fr. anodin.
Sursa: DEX online

contractul-de-munca-si-preavizul

…and Vidu.ro

Anunțuri