Saga USL…(o scurtă istorie povestită celor tineri)

Posted on 19/12/2013

0


Uniunea Social-Liberală, USL, este o alianță politică parlamentară și pre-electorală, constituită din Alianța de Centru-Stânga, formată din Uniunea Națională pentru Progresul României și Partidul Social Democrat și Alianța de Centru-Dreapta formată din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator. În urma căderii Guvernului Ungureanu, rezultat al adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură USL, în data de 7 mai 2012, Victor Ponta a fost învestit de președintele în exercițiu, Băsescu, în funcția de Prim-ministru al României în fruntea unui guvern al alianței USL. Protocolul de colaborare politică în cadrul Uniunii Social-Liberale (USL) a fost semnat în data de 5 februarie 2011, la Palatul Parlamentului din București.

USL a fost fondată de către liderii Victor Ponta (PSD) și Crin Antonescu(PNL) în februarie 2011. Partidul Conservator (PC) și președintele său, Daniel Constantin, s-au alăturat ulterior noii alianțe. În 2012, Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) a format cu PSD Alianța de Centru-Stânga (ACS) și s-a alăturat USL.

USL și-a început, oficial, în 2012 activitatea sa politică; liderii USL au început în mod public să critice unele acțiuni ale guvernului Boc (2), guvernului Ungureanu și concomitent ale președintelui statului, Traian Băsescu care ar fi dorit continuarea (succesivă) a celor două guvernări menționate. În același an, deputații USL au conceput și adoptat o moțiune de cenzură parlamentară de neîncredere în guvern, care supusă la vot în Parlament, a fost aprobată, și astfel guvernul Ungureanu a pierdut sprijinul parlamentar necesar, și guvernarea. Atunci, președintele Băsescu l-a desemnat pe Ponta (PSD) ca nou prim-ministru, însărcinându-l cu formarea noului cabinet. Noul guvern a fost aprobat de către Parlament, având sprijinul majorității parlamentare a membrilor alianței USL, prin aceasta USL venind la putere.

În alegerile locale din 2012, USL a câștigat președinția consiliilor județene în 36 de județe, 1.292 de primării, 12.668 de locuri în consiliile locale și primăria a 5 sectoare din București (alegerile pentru primăria sectorului 2 au fost câștigate de primarul în funcție, Neculai Onțanu din partea UNPR, formațiune care a candidat separat la alegerile locale, dar a aderat și ea la USL ulterior).

La data de 17 octombrie 2012, la Arena Națională, a avut loc loc Congresul USL de lansare a candidaților pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. USL a câștigat alegerile legislative din 9 decembrie 2012, atât pentru Camera Deputaților cu 58,63% cât și pentru Senat, cu 60,03% din voturile exprimate. Prezența la vot a fost de 36,54%.

În cadrul alianței USL au loc și disensiuni: un exemplu ar fi refuzul PNL de a se alătura dorinței lui Victor Ponta de a impozita salariile de peste 1.000 Euro, refuzul PNL a permite confiscarea averilor ilicite etc. La data de 20 mai 2013 atât PSD cât și PNLau avut ședințe privind USL. S-a pus chiar problema ca protocolul USL să fie revizuit iar USL să se transforme în Alianța PSD-PNL-PC. Contradicții au fost și pe tema revizuirii Constituției, ca și a alegerilor parlamentare anticipate din colegiile rămase vacante, PSD susținând uninominalul pur, în timp ce mai multe surse din PNL, ca prim-vicepreședintele Klaus Johannis și senatorul Puiu Hașotti declarându-se favorabili unui uninominal mixt, ca în Germania.

(mulţimiri: Wikipedia)

 

Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!

“Dacă oamenii au nemulţumiri, ele nu trebuie speculate politic, mai ales că există informaţii că cei care vor să speculeze politic momentul de mâine se pregătesc să incite la violenţă. În inconştienţa lor au nevoie chiar şi de victime. Cred că domnul Ponta are un rol important, fiind liderul partidului de centru stânga din România. Eu cred că domnul Ponta ar trebui să fie mai rezervat şi să facă un apel la toţi cei pe care îi are în subordine să renunţe la încercările de a incita la violenţă”, a declarat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu pentru Mediafax. Nu am priceput de ce nu s-a pronunţat pe această temă Ministerul de Interne, mult mai îndreptăţit să comenteze pe marginea acestui subiect. În fine, vorba cuiva, aveţi grijă ce vă doriţi zilele acestea domnilor guvernanţi… E posibil să primiţi înzecit!

Premierul Ponta revine la micul titulescu…

La ultimele alegeri, după lupte seculare traduse în ignorarea clivajului politic stânga-dreapta şi coagularea unui grup de lucru capabil să ne scape de “răul jucător”, România a ales să aducă la putere USL. În defavoarea PD şi a progeniturilor năclăite de portocaliul fecaloid inventat de Băsescu. Acest lucru s-a înfăptuit numai prin ieşirea oamenilor în piaţa publică şi strigarea din toţi decibelii lipsă pe masa omului de rând. Totul a fost pus în operă cu acordul a 70% dintre electorii aflaţi în favoarea bunului simţ în viaţă, lucru cerut de Crin Antonescu în politică.  Ce ne facem acum: ne asociem cu Băsescu, mimăm interesul naţional, uităm să spunem unde ne-a lăsat împrumutaţi pe vecie beizadeaua, uităm să spunem electoratului că cineva trebuie să plătească pentru asta, trădăm partenerii de drum şi ne visăm Parfion Semionovici Rogojin faţă de idioţii care ne-au votat. Până când?

Legenda balaurului fără adjective…

Se trezi într-o dimineaţă în peştera umedă şi rece. Ar mai fi dormit, ca orice balaur, dar îl sâcâia luminiţa ce se încăpăţâna să pătrundă prin mica intrare a sălaşului. De la o vreme, singura prietenă care îl mai vizita. Chiar şi aşa, o bombănea de fiecare dată şi se întorcea preţ de cincisprezece minute cu spatele la ea. Amic statornic, luminiţa îl petrecea cu înţelegerea unui înţelept cu barbă lungă şi albă. Ştia, lăuntric, că numai aşa îl poate scoate din propria-i recluziune. Momentul de tatonare reciprocă, demn de un duel fără final, încetă odată cu prima văpaie pufnită prin fosele unui balaur pensionat de vremuri să fie ultimul din spiţa sa estică…Insidioasă, jivina îşi încordă printr-o zbatere nefirească ultimii solzi (ce îi populau coama rebegită ca o virtute militară) şi oftă prelung spre răsărit. Speranţa întâlnirii cu singura lui alinare compensa tot efortul. Luminiţa, jucăuşă ca un tril de izvor în amonte,  tresălta şi ea lumesc spre apusul ştiut… Peretele apropiat, umectat cu organisme  dornice de viaţă, părea amantul perfect pentru căldura ei… Sunt singur, gândi balaurul… Şi, fără un răspuns, se apucă de îmbuce ceva, aşa,  în loc de  carne de cutezător…Greu de găsit un pământean curajos!…În ziua aceea, sosită cu mult de ajun, din lipsă de orice obligaţii, fascicula alese un alt balaur, mult mai atent la nevoile ei privind cromatica,  reflexia şi refracţia unui fir de păr vopsit cu spicele de grâu. Din lipsă de probe, dosarul privind evadarea balaurului din peşteră fu clasat de noii amploaiaţi numiţi în pripă de lighioană ca executori testamentari încă din timpul vieţii în penumbră…Legenda balaurului fără adjective se sfârşeşte aici. Întotdeauna se va vorbi despre poveste şi personajele asimilabile din dosar. Există un balaur în fiecare dintre noi. Diferenţa e în adjectivul unora…

(în lucru)

Reclame