A fost odată în România…(6)

Posted on 17/04/2010

21


Termenul de băutură răcoritoare (popular „suc”) se referă în special la băuturile carbogazoase sau necarbogazoase obţinute din concentraţi,deşi în sens larg desemnează orice băutură care nu conţine alcool.

Credit foto: http://voiebuna.wordpress.com/

Brifcor (Băutură Răcoritoare Indigenă Fabricată cu Concentrat Original Românesc) a fost conceput la ICPVILF (Institutul de Cercetări Pentru Valorificarea Legumelor şi Fructelor) în anii 80 de către un chimist din departamentul de cercetare. El a reuşit să substituie concentratul de portocale ce trebuia importat cu un concentrat produs din macerarea a 14 plante, unele din ele banale buruieni. În componenţa băuturii în afară de concentrat si apa se mai adăuga acid tartric.

În timpul regimului comunist, în România au luat fiinţă centre de producţie a băuturilor răcoritoare, care au scos o serie diversificată de produse:

  • CiCo (gust de portocale)
  • Quick Cola (gust de cola)
  • Deit (gust de fructe, în genul MD de astăzi)
  • Bem-Bem (gust de portocale)
  • Zmeurata (gust de zmeură)
  • Lămâiţa (gust de lămâie)
  • Hebe (gust de lămâie)
  • Aurora (gust de lămâie)

Mulţumiri: Wikipedia şi Youtube

See also: About food, Alex Mazilu – Blog foto zilnic, Ana, Gabriela Savitsky, Baiatul, Consiliul, Manuel, Vania, Centru-Stanga, Cel Mare

Anunțuri