Mircea Geoană: Aici sunt, aici rămân…

Posted on 10/03/2010

16


Nu sunt un fan al domnului Mircea Geoană. Nici pe departe. În multe ocazii, mi-am manifestat dezaprobarea faţă de „omul politic”. Îmi rezerv dreptul de a nu fi de acord nici în prezent cu domnia sa. Însă, prefer să îmi exprim subiectivismul faţă de oameni şi nu faţă de principii constituţionale. Amintim, prin bunăvoinţa Mediafax, cursul evenimentelor de astăzi din Senatul României:

09:00 – Aproape toţi senatorii PDL au sosit la plenul Senatului, la ora 9.00 – ora oficială de începere a şedinţei – , în condiţiile în care, de obiceri, plenul începe cu cel puţin jumătate de oră întârziere.

09:45 – A început şedinţa Senatului prezidată de Mircea Geoană. La şedinţă sunt prezenţi 111 parlamentari.

09:55 – Liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a cerut introducerea pe ordinii de zi a cererii de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană, semnată de 58 de senatori PDL, UDMR şi independenţi.

10:15 – Senatorul PSD Ioan Chelaru a catalogat solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului ca fiind „abuzivă şi neconstituţională” şi le-a citat colegilor din Senat dintr-un discurs al preşedintelui Traian Băsescu.

10:20 – Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a afirmat că liberalii apreciază ca neconstituţională cererea PDL de revocare a preşedintelui Senatului şi i-a solicitat lui Mircea Geoană să nu o supună la vot.

10:25 – Senatorul PDL Alexandru Pereş a declarat că democrat-liberalii, împreună cu UDMR şi independenţii, consideră că sunt pe deplin îndreptăţiţi atât de Constituţie, cât şi de Regulament să ceară revocarea lui Mircea Geoană şi a solicitat ca aceasta să fie supusă votului.

10:30 – Senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că Senatul are o nouă majoritate, reflectată de noua situaţie de la guvernare, solicitarea PDL de revocare a lui Mircea Geoană neputând fi „ocolită”.

10:33 – Senatorul PSD Ion Toma a precizat că Geoană a fost propus ca preşedinte al Senatului de grupul PSD+PC, nu şi de PDL, el replicându-i senatorului PDL Alexandru Pereş.

10:35 – Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat „inadmisibilă” solicitarea senatorilor independenţi de revocare a sa din funcţia de preşedinte al acestei Camere, menţionând că nu o va suspune votului plenului.

10:40 – Senatorul PDL Radu Berceanu a afirmat că preşedintele de şedinţă nu poate decide dacă o ordinde de zi este sau nu constituţională, el fiind obligat să o supună la vot.

10:42 – Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că încercarea de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană reprezintă ofensiva PDL, „care nici nu a câştigat ultimele alegeri din România, pentru a pune mâna pe statul român”.

10:45 – Ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercuri, fără punctul privind revocarea lui Mircea Geoană din funcţie, a fost respinsă, cu 69 de voturi „împotrivă” şi 52 de voturi „pentru”.

10:55 – Senatorii au luat o o pauză de consultări de 30 de minute, la solicitarea liderului grupului liberal, Puiu Haşotti.

11:30 – Senatorul PDL Iulian Urban a declarat că refuzul lui Mircea Geoană de a supune votului introducerea cererii de revocare pe ordinea de zi reprezintă o situaţie în care cei 136 de senatori au fost reduşi la statutul de „simple marionete” şi că Senatul s-a transformat în Mircea Geoană SRL.

11:35 – Senatorul PNL Mircea Diaconu i-a reproşat, în pauza şedinţei de plen, senatorului PDL Iulian Urban, că s-a folosit de faptul că el a votat eronat la ordinea de zi pentru a sugera că ar fi alături de demersul PDL de revocare din funcţie a lui Mircea Geoană.

12:34 – Senatorii au revenit, în plen, după ce pauza de consultări provocată de blocarea şedinţei a durat peste o oră.

12:37 – Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, la realuarea şedinţei în plen a Senatului, că, în urma discuţiilor între liderii de grupuri parlamentare, nu s-a ajuns la niciun fel de înţelegere, „ambele tabere” menţinându-şi punctele de vedere iniţiale.

12:40 – Liderul grupului PDL din Senat, Constantin Igaş, a anunţat că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct, şi prelungirea dezbaterilor până la epuizarea ordinii de zi.

12:55 – Senatorul PSD Ioan Chelaru a afirmat, în plen, că cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului nu a intrat încă pe ordinea de zi, drept pentru care nu s-ar putea cere ca Geoană să nu mai prezideze şedinţa.

13:12 – Liderul senatorilor independenţi, Liviu Câmpanu, a declarat că susţine ordinea de zi propusă de PDL şi a menţionat că nu este în intenţia senatorilor independenţi să dinamiteze lucrările Senatului, în replică Mircea Geoană spunând că apreciază „simţul de ironie care planează” în Senat.

13:15 – Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, i-a cerut din nou lui Mircea Geoană să supună votului plenului solicitările sale de suplimentare a ordinii de zi cu propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, precum şi prelungirea programului de lucru.

See also: Ada, Cristian, Dan, Gabriela, Flavius, Simion, Teo, Vania, Manuel

Anunțuri