Constituţia celor 101 de dalmaţieni…

Posted on 08/03/2010

25


Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele şi grupurile parlamentare, pentru lunea viitoare, la Palatul Cotroceni, pentru consultări legate de modificarea Constituţiei. Conducerile celor două Camere legislative au respins, recent, solicitarea PDL privind constituirea unei comisii de revizuire a Constituţiei, împotriva demersului democrat-liberalilor votând reprezentanţii PSD şi ai PNL. La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%. (Sursă: Medifax)

Am mai scris succint despre această marotă în perioada campaniei prezidenţiale.  Există o constantă a acestui demers: exacerbarea acestei teme  implică politicianismul.  De data asta, substratul e diferit. Dacă în timpul campaniei electorale miza era specularea nemulţumirii electoratului faţă de legislativ şi asocierea forţată a candidatului Băsescu cu aceaste rumori, în prezent, scoaterea de la naftalină a acestui „subiect” are două scopuri majore. Astfel, se urmăreşte atenuarea căderii libere în sondaje a PD şi schimbarea agendei publice actuale ocupate cu sancţionarea lipsei de coerenţă şi soluţii economice a actualului executiv. La capitolul victime colaterale, puteam reţine şi „asaltul” dat pentru demiterea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Funcţie necesară partidului de guvernământ, potrivit unor surse, în cazul în care actualul preşedinte nu reuşeşte să ducă până la capăt actualul mandat.

Pe aceeaşi temă

Precizări: reducerea numărului de parlamentari aleşi uninominal poate fi admisibilă ca temă într-o perioadă de criză, măsură ce ar putea atrage economii la bugetul României.

Observaţii: economia făcută cu reducerea cheltuielilor destinate parlamentarilor lipsă nu are o pondere aşa de mare în deficitul bugetar; reducerea numărului de parlamentari ar dinamita ideea de alegeri uninominale, în sensul că ar îndepărta „natural” virtualii parlamentari de electorii dintr-un colegiu(mult mai mare); această măsură nu se poate aplica imediat.

În fine, referitor la parlamentul unicameral, puteţi consulta aici o hartă mondială a ţărilor (fond portocaliu) care au o astfel de organizare…

See also: Ada, Calin, Codex, Dan, Flavius, Gabriela, Jurnal, Marius, Mihnea, Octav, Petrişor, Roxana, Simion, Cristian Lisandru, Teo, VaniaManuel

Mulţumiri: Vidu.ro

Reclame